Дневники

« Назад

Zachovajme stopätnásť ročný skvost križovianskeho kostola pre ďalšie generácie

Zachovajme stopätnásť ročný skvost križovianskeho kostola pre ďalšie generácie

Milí priatelia,  ďakujeme, že ste klikli na tento odkaz. Dovoľte nám, aby sme vás zoznámili s našou myšlienkou. 

Zachovajme stopätnásť ročný organ križovianskeho kostola pre ďalšie generácie

Na chóre rímskokatolíckeho kostola Povýšenia sv. Kríža v Križovanoch nad Dudváhom sa nachádza organ už na prvý pohľad starší ako samotná stavba kostola. Tento organ je druhý v poradí od vysvätenia novostavby nášho kostola v septembri 1938. Do konca 50. rokov minulého storočia stál na chóre kostola menší organ firmy Gebrüder Rieger z Jägerndorfu, postavený v r. 1892. Po dodaní súčasného organu bol prevezený do obce Kľačany, neďaleko Hlohovca. 

V súvislosti s rušením kláštorov bol v máji 1959 dovezený z Kutnej Hory do Križovian nad Dudváhom organ staviteľa Jana Tučeka (Wikipedia - Jan Tuček, český organár). Ten organ postavil v roku 1908 priamo na mieru chóru kostola Najsvätejšieho Srdca Pána v Kutnej Hore, kde jeho firma sídlila. Architektonické stvárnenie organových skríň je výnimočne prepracované a píšťalový materiál veľmi kvalitný, je tam cítiť zámer staviteľa mať priamo v mieste pôsobenia svojej firmy menší organ, ktorý prípadní potencionálni zákazníci môžu vidieť a počuť hrať. Popisom ide o dvojmanuálový organ s pedálom, hrací stôl pneumatický, vzdušnica kuželková, ovládaná barkerovou pákou. V miestnosti vedľa chóru je umiestnený vzduchový mech magacínový dvojfaldový s dvoma mechmi čerpacími a ventilátorom. Nie sú známe informácie o prípadných opravách nástroja od roku jeho postavenia. Bližšie nešpecifikovaná oprava od času jeho inštalácie v našom kostole prebehla v roku 2004. 

Organ nebol od konca roku 2006 používaný, postupne sa týmto jeho možnosť spoľahlivo hrať pri slúžení bohoslužieb strácala. V roku 2016 boli oslovené štyri firmy zaoberajúce sa opravami organov, ktoré poslali cenové ponuky na generálnu opravu organu. Pre finančnú náročnosť prípadnej generálnej opravy v snahe zabrániť ďalšiemu predĺženiu nečinnosti nástroja, bola zvolená možnosť realizovať nevyhnutnú opravu, ktorá by umožnila organ znova uviesť do prevádzky.

Na základe uvedeného v adventnom období v dňoch 17. až 20. decembra 2018 bola prevedená nevyhnutná oprava za účelom uviesť organ do prevádzky. Základnou ideou bolo sfunkčniť organ, do takej miery, aby bolo možné nástroj využívať pri bohoslužbách. Výsledok tohoto bolo možné prvý krát počuť 24. decembra 2018 na polnočnej sv. omši, následne na bohoslužbách počas vianočného obdobia. 

V rámci prezentácie výsledku tejto opravy a uvedomenia si zmyslu postupne pokračovať s opravami smerujúci k udržaniu organa v prevádzke sa 6. januára 2019 uskutočnilo podujatie - Trojkráľový organový koncert na obnovenom historickom organe v kostole Povýšenia sv. Kríža v Križovanoch nad Dudváhom. Ďalší organový koncert pod rovnakým názvom sa následne odohral 6. januára 2020.

V decembri 2018 prevedená nevyhnutná oprava v tom čase už 110-ročného nástroja ako aj ostatné uvedené má výpovednú hodnotu o spojení profesionálnych zručností s citom pre remeslo tých čo sa o to zaslúžili. Od toho času organ hrá pri bohoslužbách už päť rokov. Za účelom zachovať dnes už 115-ročný organ pre ďalšie generácie si vyžaduje pokračovať v príprave ďalšej jeho opravy.

Vychádzajúc z aktuálnych poznatkov technického stavu organu bola pripravená I. etapa opravy, reštaurovanie pneumatických aparátov nástroja. Túto časť je dobré reštaurovať plošne tak aby možno vydržala ďalších sto rokov. Takáto oprava si vyžiada sumu približne 21 tisíc €.

Nakoľko z prostriedkov farnosti uvedenú finančnú čiastku nie je možné v tomto čase poskytnúť, bola dňa 17. septembra 2023 vyhlásená zbierka na I. etapu opravy organu. Milodar je možné poslať na účet zverejnený na FB a web. stránke farnosti Križovany nad Dudváhom. 

Skúste šíriť myšlienku - Zachovajme stopätnásť ročný skvost križovianskeho kostola pre ďalšie generácie - medzi ľudí nie len v našej farnosti. Je to jednoduchá a účinná forma, ako dostať túto myšlienku ďalej. 

Zo srdca Vám ďakujeme 

Farnosť Križovany nad Dudváhom
 

Следующий
Комментарии